Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        

Ademhaling en yoga

Ademhaling is bij het beoefenen van yoga een belangrijk onderdeel. De reden daarvoor is eenvoudig. Je ademhaling is zowel een geestelijk als een lichamelijk proces. Met andere woorden: het vormt een verbinding tussen je lichaam en je geest.

Voldoende zuurstof
Een regelmatige ademhaling zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof en andere voedingsstoffen door het bloed worden gevoerd. Een regelmatige ademhaling zorgt er op die manier voor dat de hersenen optimaal functioneren. Wie regelmatig ademhaalt voelt zich beter dan iemand die gejaagd naar adem hapt.

Gejaagd
Veel mensen ademen verkeerd als gevolg van stress in het dagelijks leven. Dat leidt tot een rusteloze gejaagde ademhaling. Probeer het maar eens uit. Haal een paar minuten heel gejaagd adem. Je zult al snel merken dat je je niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk ellendiger voelt.

Adem inhouden
Een goede ademhaling is bij iedere yoga-oefening belangrijk. De richtlijnen bij iedere oefening (asana) herinneren er daarom aan: haal rustig en regelmatig adem. Dat lijkt misschien een beetje overbodig, maar wanneer je je op een bepaalde beweging concentreert is het heel normaal dat je je adem inhoudt. Het is belangrijk dat je je daarvan bewust bent.

Adem in, adem uit
Als je neus verstopt is zul je door je mond moeten ademen, maar normaal gesproken adem je door je neus. Bij vrijwel iedere yoga-oefening op deze site staan aanwijzingen over de in- en uitademing. Over het algemeen adem je bij een yoga-oefening in wanneer je naar voren buigt. Adem in, adem uit tijdens het uitvoeren van de beweging en adem vervolgen weer normaal.

Ontspanning
Rekoefeningen en regelmatig ademhalen ontspannen lichaam en geest. Ontspanning is een essentieel onderdeel van yoga. Vandaar ook dat je iedere yoga-sessie zou moeten beginnen met een paar minuten ontspanning in een rustige houding. De oefeningen die wat meer inspanning vereisen zou je moeten eindigen met een paar korte momenten van rust, bijvoorbeeld de savasana-houding.

Tips
Tips voor je ademhaling bij het doen van yoga-oefeningen

  • Hou je adem niet vast wanneer je je op de bewegingen concentreert
  • Adem in voor een rekoefening of andere oefening en voer de beweging uit op uitademing
  • Adem altijd door je neus, behalve wanneer dat door verkoudheid niet kan
  • Als je lichaam aan het eind van de sessie zich ontspant, concentreer je dan op het ritme van je ademhaling

  •      Copyright - Privacybeleid