Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Chakra's

Chakra's zijn centra van geestelijke energie in het menselijk lichaam. De zeven belangrijkste chakra's lopen langs je wervelkolom tot aan je kruin. De chakra's (Sanskriet voor "wiel") zijn te vergelijken met een soort energiebronnen.

Energiebanen
Chakra's nemen energie op en geven energie af via energiebanen die door het lichaam stromen. Chakra's zijn verantwoordelijk voor de activering van de diverse lichaamsfuncties zoals ademen, spreken, lopen enzovoort.

Welzijn
Alle chakra's spelen een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elke chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Ideaal zou zijn als alle chakra's open zouden zijn en even actief. Helaas is dit meestal niet zo.

Blokkades
Chakra's kunnen 'dichtzitten' waardoor blokkades in de energie ontstaan. Om dit te compenseren worden andere chakra's juist overactief, hetgeen weer tot andere problemen leidt. Via yoga-oefeningen of meditatie kun je bepaalde chakra's stimuleren om hun werking in evenwicht te brengen. Hieronder tref je uitleg over de zeven belangrijkste chakra's.

Muladhara, het wortelchakra
Het eerste chakra heet basis- of wortelchakra. De naam zegt het al: het wortelchakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan.
Lees verder >>>
Svadhishthana: het sacraalchakra
Het tweede chakra is het sacraal- of sekschakra. We verlaten de zekerheid en geborgenheid van het puur aardse bestaan en geven ons letterlijk en figuurlijk bloot om op intieme manier in contact te komen met de ander.
Lees verder >>>
Manipura: zonnevlechtchakra
Het derde chakra is onze energiecentrale. Geest (Shiva) en materie (Shakti), hemel en aarde komen in dit chakra samen om vorm te geven aan onze ideeen.
Lees verder >>>
Anahata: hartchakra
Alle chakra's zijn prachtig als ze opengaan in zuiverheid, maar het hartchakra is als middelste chakra prachtig. Hier is alles in balans. Je ziet het aan het symbool van dit chakra, de zespuntige ster. Een driehoek wijst naar boven, de tweede naar beneden. Aarde zoekt hemel, hemel zoekt aarde. Samen vinden ze elkaar in liefde.
Lees verder >>>
Vishuddi: het keelchakra
De zonnevlecht liet ons bewust zijn van ons eigen persoon, het keelchakra brengt dit op een hoger plan en spoort ons aan er wat moois van te maken. Dit is het chakra van creativiteit en kunstzinnigheid.
Lees verder >>>
Ajna, derde-oogchakra
Het derde-oogchakra wordt ook wel het innerlijk oog of het commandocentrum genoemd. Dat is niet voor niets. Want dit innerlijk oog wijst meteen het belangrijkste kenmerk aan. Dit is het chakra van het inzicht.
Lees verder >>>
Sahasrara: het kruinchakra
Het kruinchakra is het einde van de reis langs de chakra's, de kroon op het werk. De duizendbladige lotus verwijst naar de oneindigheid, naar de eeuwige oerklank OM, naar de verlichting die ons optilt boven de wereld van tijd en plaats.
Lees verder >>>

 Copyright - Privacybeleid