Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Kundalini Yoga

Er zijn veel verschillende stromingen binnen yoga. Je kunt het vergelijken met appels. Elstar en Golden Delicious zijn allebei appels, maar er is een wereld van verschil. Binnen yoga is het net zo. Op deze pagina behandelen we Kundalini Yoga.

Kundalini-yoga is de laatste jaren bezig aan een impossante opmars. Steeds meer mensen ontdekken deze lang geheimgehouden vorm van yoga. Kundalini-yoga is een van de hoofdtakken van yoga. Kundalini-yoga onderscheidt zich van andere yoga-stromingen doordat men zich hoofdzakelijk op de chakra's (energiecentra) in het lichaam concentreert. Doel van Kundalini-yoga is om de kracht van het zenuwstelsel op te wekken. Kundalini betekent zenuwstelsel in het sanskriet.

Vuuradem
Bij Kundalini-yoga wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van dynamische lichaamsoefeningen die gecombineerd worden met verschillende ademtechnieken. Een bekend onderdeel van Kundalini-yoga is de 'vuuradem'. Dit is een snelle, ritmische blaasbalgachtige ademhalingsmethode. Tijdens de vuurademhaling ligt het accent op het navelpunt. De ademhaling is behoorlijk snel, (twee ademhalingen per seconde) onafgebroken en krachtig zonder pauze tussen de in- en uitademing.

Bewustzijn
Kundalini Yoga wordt ook wel de Yoga van het bewustzijn genoemd. Met een regelmatige beoefening van Kundalini yoga word je je bewust van je menszijn. Je wordt je bewuster van je acties en de gevolgen die deze acties hebben. Met het verworven bewustzijn kun je beter communiceren vanuit het hier en nu.

Vitaliteit
Kundalini Yoga werkt heel direct in op het zenuwstelsel als het klierensysteem van de mens, waardoor je het effect van de oefeningen meteen aan den lijve ervaart in de vorm van toegenomen ontspanning, vitaliteit en alertheid.

Eeuwenoude code
Opmerkelijk: Yogi Bhajan is de persoon die de authentieke Kundalini Yoga in het Westen introduceerde. Hij brak de eeuwenoude code van geheimhouding en ging in het openbaar lesgeven.

 Copyright - Privacybeleid