Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        

Raja Yoga

Er zijn veel verschillende stromingen binnen yoga. Je kunt het vergelijken met appels. Elstar en Golden Delicious zijn allebei appels, maar er is een wereld van verschil. Binnen yoga is het net zo. Op deze pagina behandelen we Raja yoga.

Raja-yoga is net als Kundalini-yoga en Hatha-yoga een van de hoofdtakken van yoga. Raja-yoga wordt beschreven door de wijze Patandjali, die 2.100 jaar geleden leefde. Hij zag in dat yoga allesomvattend was. Om die reden heeft hij de essentie van de diverse yoga-vormen tot een geheel samengevoegd in zogeheten 'Yoga-Sutras': geschriften met teksten over yoga. Uit eerbetoon daarvoor heeft men dit systeem Raja-yoga genoemd.

Maharishi Mahesh Yogi
Raja yoga is een samenstel van oefeningen om de geest te leren beheersen. Het gaat om bewustwording en het vermogen de gedachten in banen te leiden. Wie deze vorm van yoga beoefent, bewandelt de koninklijke weg: raja betekent dan ook 'koning'.

Klassieke training
Raja Yoga is de volledige, klassieke Yoga training, waarvan Hatha-yoga de basis vormt. Eerst breng je alles in je lichaam en geest in evenwicht (hatha), daarna kun je je verder bekwamen met behulp van meditatie. Meditatie is de hoogste stap in yoga en een bekroning van yogabeoefening. Onder Raja-yoga kunnen alle bekende en minder bekende yogavormen worden ondergebracht, zoals Kriya-yoga, Hatha-yoga, Mantra-yoga, Bhakti-yoga, Jnana-yoga en Karma Yoga.

Maharishi Mahesh Yogi
Transcendente Meditatie zoals die sedert de jaren vijftig in het Westen is verspreid op initiatief van Maharishi Mahesh Yogi is volgens deze leraar een vorm van Raja-yoga, hoewel niet iedereen het daar mee eens is. Het is een techniek die een bepaalde tijd enkel aan Raja's werd aangeleerd.

 Copyright - Privacybeleid